VÅTMARKSCENTRUM
OM VÅTMARKSCENTRUMET
Våtmarkscentrum för samman forskare som arbetar med tillämpade aspekter inom våtmarksekologi. Forskning vid Våtmarkscentrum rör frågor kring förvaltning, restaurering, ekologi, ekosystemtjänster och skapande av våtmarker.
Skötsel, restaurering och skapande av våtmarker gynnar biologisk mångfald samtidigt som olika nyttigheter för samhället (ekosystemtjänster) uppnåsvattenrening, vattenmagasinering, skydd mot översvämningar, ökade landskapsvärden, höjd livskvalitet, kolinlagring. Våtmarkscentrum nationella och internationella samarbeten kring våtmarker och vattenfrågor.
Våtmarkscentrum drivs i samverkan mellan Högskolan i Halmstad, Hushållningssällskapet i Halland och Sydvatten.
BAKGRUND
Övergödningen i sydöstra Kattegatt blev påtaglig vid mitten på 1970-talet då massförekomster av grönalgeuppträdde och bland annat störde badlivet längs stränderna. När sedan syrebrist slog ut djurlivet vid bottnarna i början av 1980-talet blev problemet akut i Laholmsbukten. Därför, och som resultatet av en stor tvärvetenskaplig markanvändningsstudie i slutet av 1980-talet, startades våtmarksprojekt med försöksanläggningar i Halland. Tanken var att man inte enbart skulle satsa på att minska läckage och utsläpp av kväve, utan också öka kväveavskiljning på väg mellan åker och hav.
I Halland finns nu lång erfarenhet av arbete med våtmarker för att skydda kustvattnet och intresset för våtmarker har hela tiden ökat. våtmarkskonceptet att innefatta våtmark inom tätbebyggelse som ett naturligt element i stadsbyggnadsplaneringen.
EXPERIMENTVÅTMARKER
En försöksanläggning för vetenskapliga experimentstudier.
18 likformade våtmarker.
Vattnet tillförs via fördelningsbrunnar, där möjlighet ges att dosera olika tillsatser. Utformningen gör det möjligt att ändra flödet så att man kan undersöka effekten av flera olika vattenflöden. Djupet kan också kontrolleras och varieras i dammarna. Vattnet som tillförs är i första hand grundvatten försökssynpunkt är idealiskt. Anläggningen utformas även så att det skall vara möjligt att dosera vatten med andra substanser i inflödet till våtmarkerna.